As verstrooien, hoe doe je dat?

Rituelen bij uitstrooien van as

Het uitstrooien van as kan een emotioneel en betekenisvol moment zijn, en sommige mensen kiezen ervoor om bepaalde rituelen te volgen om het afscheid te markeren. Hier zijn enkele mogelijke rituelen bij het uitstrooien van as:

  1. Ceremoniële woorden: Houd een moment van stilte of deel enkele woorden, gedichten of herinneringen met betrekking tot de overledene. Dit kan een persoonlijke toespraak zijn of de mogelijkheid bieden aan vrienden en familie om herinneringen te delen.

  2. Bloemengroet: Gooi bloemblaadjes of bloemen in de zee samen met de as. Bloemen symboliseren vaak schoonheid, vergankelijkheid en vernieuwing.

  3. Muzikale begeleiding: Speel muziek die betekenisvol was voor de overledene of die de stemming van het afscheid weergeeft. Dit kan live muziek zijn, een opname of gewoon het geluid van de natuur.

  4. Kaarsen of lantaarns: Steek kaarsen of lantaarns aan en laat ze drijven op het water. Dit symboliseert vaak het licht dat de overledene heeft achtergelaten.

  5. Gebeden of zegeningen: Voer een religieuze of spirituele ceremonie uit met gebeden of zegeningen die passen bij de overtuigingen van de overledene of de nabestaanden.

  6. Herdenkingsobjecten: Laat herdenkingsobjecten zoals kleine stenen, schelpen of symbolische voorwerpen in het water vallen. Dit kan een persoonlijke touch geven aan het uitstrooien van de as.

  7. Mediteren: Houd een korte meditatie of stilteperiode om verbinding te maken met de overledene en innerlijke rust te vinden.

  8. Rondreis: Als de omstandigheden het toelaten, overweeg dan om naar een speciale locatie te reizen waar de overledene een sterke band mee had voor het uitstrooien van de as.

Het is belangrijk om te onthouden dat rituelen zeer persoonlijk zijn, en het kiezen van wat het beste past bij de overledene en de nabestaanden is essentieel. Het kan ook nuttig zijn om rekening te houden met eventuele wettelijke beperkingen met betrekking tot het uitstrooien van as op specifieke locaties.

As uitstrooien regels

Regels met betrekking tot het uitstrooien van as kunnen variëren afhankelijk van de wetten en voorschriften in het gebied waar je je bevindt. Hier zijn enkele algemene overwegingen:

  1. Wettelijke vereisten: Controleer de lokale, regionale en nationale wetten met betrekking tot het uitstrooien van as. Sommige gebieden hebben specifieke regels over waar en hoe as mag worden verstrooid.

  2. Toestemming: In veel gevallen is toestemming vereist van de eigenaar van het land of het water waar de as wordt uitgestrooid. Dit kan onder meer particulier eigendom, openbaar land, zeeën of meren omvatten.

  3. Milieuregels: Overweeg eventuele milieuregels en -voorschriften die van toepassing kunnen zijn op het uitstrooien van as. Sommige locaties kunnen beperkingen hebben om ecologische redenen.

  4. Afstand tot de kust: Als je van plan bent om as op zee uit te strooien, controleer dan de specifieke afstand tot de kustlijn die wettelijk is toegestaan. Wetten kunnen variëren om de mariene omgeving te beschermen.

  5. Biologisch afbreekbare urnen: Als je een biologisch afbreekbare urn gebruikt, kan dit in overeenstemming zijn met bepaalde regels, omdat deze urnen vaak zijn ontworpen om op natuurlijke wijze af te breken en de as te verspreiden.

  6. Natuurreservaten en parken: Sommige natuurreservaten of nationale parken kunnen specifieke regels hebben met betrekking tot het uitstrooien van as om de natuurlijke omgeving te behouden.

  7. Maritieme wetten: Als je van plan bent om as op zee uit te strooien, raadpleeg dan de maritieme wetgeving en overweeg het melden van de verstrooiing bij de juiste autoriteiten.

Personaliseren van de asverstrooiing

Het verstrooien van as is een natuurlijk een persoonlijke aangelegenheid. Dat weten we als geen ander. Daarom is het mogelijk om het helemaal naar uw wensen te laten plaatsvinden. Hier kunt u denken aan een ceremonie met voordrachten, muziek of bloemen. Maar het kan uiteraard ook simpel en sober uitgevoerd worden.

U kunt zelf zorgen voor aankleding en/of bloemen, maar wij kunnen deze zorg ook uit handen nemen. Een fotograaf om deze bijzondere momenten vast te leggen of zelfs een video van de ceremonie behoort tot de mogelijkheden. Wilt u hiervan meer informatie of een aantal voorbeelden zien? Neem dan contact op wat we voor u kunnen betekenen.

how to scatter ashes

As verstrooien op het water met salonboot Undine

As verstrooien via boot

Salonboot Undine biedt plaats aan maximaal 8 personen, waarbij het ook mogelijk is om met extra boten aan de vaart deel te nemen. Op deze manier blijft het intiem, ondanks dat de ceremonie met een (grote) groep plaatsvindt. Mochten er meerdere boten meevaren, dan is het wel belangrijk dat er voldoende ruimte beschikbaar is op het water. De ceremonie dient op een rustige en respectvolle manier uitgevoerd te kunnen worden, zonder gestoord te worden door ander vaarverkeer.

Meestal brengen we alles ruim van tevoren in kaart, zodat de opstapplek, route, plek van de verstrooiing en eindpunt duidelijk zijn. Hier kunnen we ook rekening houden met voldoende parkeergelegenheid en een gemakkelijke instap aan boord. In alle gevallen is zowel het begin- als eindpunt hetzelfde, wel zo prettig.

 

Had de overledene nog speciale wensen of willen de nabestaanden een route langs specifieke plekken in de stad? Geen probleem. We kennen iedere water van de stad en kunnen overal in meedenken en adviseren. Zo maken we er samen een waardevolle ceremonie van.

De meeste van onze vaarten zijn rond de 1.5 uur. Wilt u een langere vaart of een verschillende in- of opstaplocatieLaat ons uw specifieke wensen weten, we denken graag met u mee.